10.Türkiye Enerji Zirvesi’ nin gündeminde geleceğin araçları vardı. Enerjiye dair bütün konuların yer aldığı Zirve forumunda ‘ Ulaşımda Alternatif Yakıt Teknolojiler ve Yeni Pazar Dinamikleri’ oturumunda dizel yakıtların insan ve çevre sağlığı açısından oluşturduğu zararlara değinilirken otomobillerde alternatif yakıt olarak tercih edilen LPG’ nin önemi üzerinde duruldu.
Oturumda hibrit ve elektrikli araçlar ile alakalı konuşmalar da yapıldı. Yapılan konuşmalarda elektrikli araçlar için sahip olunan teknoloji noktasında daha yolun başında olduğumuza dikkat çekilirken hibrit araçlar sayesinde daha ekonomik bir fiyat, temiz ve çevreci çözümler oluşturulabileceği belirtildi.
Oturumda söz sahibi olan Lexus Türkiye Direktörü Selim Okutur, dizel yakıtların özellikle çevre açısından oluşturduğu zararlara dikkat çekerek, ‘ Avrupa’ da ki ülkelerde dizel araçların kullanımı hızlı bir şekilde yasaklanmaktadır. Bu gibi durumlarda elektrikli araçların kullanımı uzun vadede doğru bir çözüm yoludur. Fakat tamamen elektrikli araçlara geçilmesi için ciddi bir alt yapı gerekmektedir. Bu noktada değerlendirilebilecek en akıllı çözüm hibrit otomobiller olmaktadır. Çünkü hibrit otomobiller elektrik gücü ile benzinin ideal bir birleşimi olarak karşımıza çıkmaktadır ’ şeklinde konuştu.
Dünyada en büyük alternatif yakıt sistemlerini üreten BRC firmasının CEO’su Kadir Örücü, ‘ Avrupa başta olmak üzere bütün dünyada hızlı bir şekilde kullanımı yasaklanmaya başlanan dizel yakıtlar noktasında alternatif yakıtlar için konuşmalara başlandı. BP Dünya Enerji Raporu’nda ki verilere bakıldığında 2017 yılına ait dünya üzerinde ki toplam doğalgaz rezervi 193,5 trilyon metreküp olarak belirlendi. BP Dünya Enerji Raporu’ nda ki farklı bir veriye göre toplam doğalgaz rezervinin 1 milyar 530 milyon varil olduğu belirtilmektedir.
Doğalgaz rezervleri gün geçtikçe artarken petrol rezervleri de paralel olarak azalma göstermektedir. Bu durumda yakın bir zamanda benzinli ve dizel araçların yakıtsız kalacağı anlamını taşımaktadır. Bu veriler doğrultusunda içten yanmalı motorlar için LPG’ nin tek alternatif yakıt olabileceği görülüyor. İçten yanmalı motorlar gelecek dönemde aktif bir şekilde kullanmanın tek yolu hibrit araçlardır. Hem insanlar hem çevre hem de dünya açısından en sağlıklı alternatif olan hibrit araçlar, LPG ile kullanıldığında daha temiz ve çevreci bir ulaşım, ekonomik bir yaşam oluşabilecek’ ifadelerine yer verdi.
BRC Türkiye CEO’ su Kadir Örücü, dizel yakıtlı araçlar konusunda Avrupa’ da farkındalık oluşturulmaya çalışıldığını belirterek ‘ Türkiye’ de dizel yakıtlı araçları tercih eden kullanıcılar maalesef çevreye, çocuklarına ve hepimizin soluduğu havaya ne ölçüde zarar verdiklerinin, havayı ne kadar kirlettiklerinin farkında değiller. Genel olarak değerlendirmeye aldığımızda bütün dizel yakıtlı araçların egzozlarından havaya dağılan zehirli gazlar ve partiküller hem toplum sağlığını tehdit etmekte hem de solunum yolu hastalıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Artık dizel araçlarda yolun sonuna gelindi. Başta Avrupa olmak üzere diğer ülkeler ardı sıra dizel araçların yasaklanmasına dair kanunları imzalamaktadır. Tarihi bir yapıya sahip olan İtalya’ nın önemli şehirlerinden Milano’ ya dizel araçların girmesi yasaklanmıştı. Bu yıl da Barcelona’ ya da dizel araçların girişi yasaklandı.
Costa Rica’ da yürürlüğe giren kanuna göre 2021 yılından sonra eski- yeni ayırt edilmeksizin bütün dizel araçların satışı yasaklanacak. Norveç’ te yeni dizel araçların satış yasağı 2025 yılında uygulanmaya başlayacak. Bunların yanı sıra dizel araçların yasaklanması konusunda kanunlar çıkaran diğer ülkeler arasında İrlanda, Danimarka, Hollanda, İsrail, Hindistan, İsveç gibi ülkelerde dizel araçların satış yasağı 2030 yılından sonra uygulanmaya başlanacak. İskoçya’ da dizel araçların satış yasağı 2032 yılında uygulamaya alınırken Fransa ve Çin’ de de 2040 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak,’ şeklinde bir konuşma yaptı.